VERANDERINGEN IN EEN MANIER VAN LEVEN !

Getriggerd door een naar chronisch neigende , groeiende lagerug-pijn met uitstraling naar mijn linker onderbeen, ging ik op 4 maart 2010 naar de huisarts. Deze verwees mij door naar een neuroloog. Op 8 maart 2010 onderzoekt de neuroloog mij en constateert dat een MRI-scan nodig is om meer duidelijkheid te geven omtrent de oorzaak van de pijn. Tevens merkt hij op dat ik veel te zwaar ben en moet afvallen. Op deze dag begint mijn koerswijziging in de stijl van leven.De opdracht is duidelijk:

IK MOET AFVALLEN ! ....Maar hoe doe ik dat dan?

Stap 1.
Informatie verzamelen over hoe ik kan "afvallen" . Hierbij is INTERNET anno 2010 een zeer goed hulpmiddel.

Stap 2.
Ik onderzoek hoe mijn beginsituatie is en welke manier ik kan en wil gebruiken om deze te verbeteren. Belangrijke hulpmiddelen zijn hierbij de zogenaamde BMI-calculator, de BMR-calculator en de calorie-calculator. Deze rekenhulpjes kun je op internet vinden en on-line gebruiken .

Mijn beginsituatie op 9 maart 2010:
>>> Lengte 1,71 meter , leeftijd 63 jaar en gewicht 107 kg.
>>> Uitslag berekening van de BMI (Body Mass Index):
>>> BMI .......................................... : 36,6 Ongezond overgewicht,vetzucht,obesitas(graad2)
>>> Ideale gewicht ........................ : 66,8 kg
>>> Minimaal gezond gewicht...... : 54,1 kg
>>> Maximaal gezond gewicht..... : 72,8 kg
>>> Onder- / overgewicht ............. : 40,2 kg

Stap 3.
Onderzoeken, welke mogelijkheden er zijn om je gewicht terug te brengen zonder dat dit extra gezondheidsrisico's oplevert. We gaan dus eerst kijken wat vanuit de beginsituatie de energiebehoefte van het lichaam is en hoeveel we daarop kunnen beknibbelen om enerzijds gewicht te verliezen en anderszijds niet in een situatie terecht te komen waarbij tekorten van bepaalde stofjes gaan onstaan, zoals bijv. vitaminen of mineralen.

Hiervoor maken we gebruik van de BMR (Basal Metabolic Rate). De BMR geeft het aantal calorieen aan dat het lichaam verbruikt in absolute rust.
De formule is als volgt:
66 + (gewicht x 13,7) + (lengte x 5) - leeftijd x 6,8) = B M R
gewicht in kg ; lengte in cm ; leeftijd in jaren ; BMR in kcal.

De berekende waarde is de energie die je verbruikt als je de hele dag niets anders zou doen dan zitten. Dus exclusief werken en/of sporten.
In mijn situatie ,uitgaande van de beginsituatie, levert dit het volgende op:
>>Verbruik in absolute rust ( BMR) = 1966 kcal / dag
>>Energiebehoefte bij gemiddelde inspanning(wandelen,tuinieren): 2753 kcal. Deze gegevens zijn indicatief,d.w.z. niet exact, omdat er meer factoren zijn die invloed hebben op de stofwisseling, zoals bijvoorbeeld de lichaamsbouw.

In mijn geval is de keuze gevallen op een eetpatroon,waarbij de totale inname per dag zo rond de 1300 kcal komt te liggen.De bedoeling hiervan is, dat het lichaam een tekort aan inname van calorieen gebaseerd op de dagelijkse voeding, gaat aanvullen uit de vetreserves welke het overgewicht bepalen.
Het komt dus neer op een vermindering van de dagelijkse hoeveelheid voedsel en natuurlijk de samenstelling van dit voedsel. Meer hierover later in dit verhaal.
Uit alle informatie die ik via verschillende websites heb gevonden heb ik voor mijzelf een dieetplan bedacht.
Het sluit aan bij mijn voorkeuren en eetgewoontes uit het recente verleden. Het is een mix geworden van elementen uit al bestaande dieeten, zoals het calorie-arm dieet, het 10-dagen dieet, het ziekenhuis-dieet en nog vele andere. U kunt al deze dieeten elders vinden op internet. Type bijvoorbeeld in: dietenlijst.nl en u zult een schat aan informatie vinden hoe je kunt afvallen in korte of langere tijd. Een zeer belangrijk punt is, dat gedurende deze periode veel water drinken een must is. Hiermee bevorder je de afvoer van allerlei afvalstofjes uit je lichaam en ondersteun je het proces van gewicht verliezen. Algemeen kun je zeggen dat 1,5 tot 2 liter per dag een goede norm is. Ik heb in deze situatie gekozen voor een dieet dat erop gericht is, meer vet te verbranden dan wordt ingenomen met de voeding. Het betekent een vetarm dieet met tevens een beperkte inname van geraffineerde koolhydraten. Dit wordt bereikt door bijvoorbeeld de eiwit-inname wat op te voeren. Eiwitten helpen om je "hongergevoel" te onderdrukken zodat het eenvoudiger is om van koolhydraat- en vetrijke "snacks" af te blijven.
Hoe weet je nu waarin veel eiwitten en weinig koolhydraten zitten, of wat het vetgehalte is? Ook hiervoor kijk je op internet, ga bijv. naar "calorielijst.nl" en je kunt zelf uitzoeken welke produkten passen in jouw dieet.
Op deze manier kun je in korte tijd een heel stuk wijzer worden, als het om dieet-suggesties gaat.

Ga voor gegevens van juni naar de:Juni-dieet-pagina
Ga voor gegevens van juli naar de:Juli-dieet-pagina
Ga voor gegevens van augustus naar de:Augustus-dieet-pagina
Ga voor gegevens van september naar de:September-dieet-pagina
Ga voor gegevens van oktober naar de:Oktober-dieet-pagina

>>> TERUG NAAR BEGINPAGINA.

All rights reserved. Copyright 2010 - P.J.Visser. / www.peterscorner.nl.
Achtergrondfoto: Avondhemel met kleureffecten als gevolg van de aswolken die door de IJslandse vulkaanuitbarsting zijn veroorzaakt.