IMPRESSIES VAN FIETSTOCHTEN IN NOORD-HOLLAND!

FIETSTOCHT 1!

Deze pagina zal tijdelijk beschikbaar zijn.

Op deze pagina geef ik een impressie van een fietstocht in het kader van mijn pogingen om wat gewicht kwijt te raken. Zie ook de pagina "Lifestyle"

Op 14 juni j.l. ben ik om 09.00 uur op de fiets gestapt om een ritje van minimaal 40 km te maken. Zoals meestal, neem ik ook nu mijn camera mee om onderweg wat fotomateriaal te verzamelen. Het ritje begon in Alkmaar,via de Groeneweg richting Bergen.(Zie foto 1, Jonge Bergeenden in sloot langs Groeneweg.)
Daarna richting Bergen aan Zee, bij "De Fransman" het PWN-gebied in (toegangskaart vereist), door de bossen en duinen richting Camperduin. Bij het strandpaviljoen van Minkema (Het begin van de Hondsbosse Zeewering) een kopje koffie gedronken. (Zie foto's 2 t/m 4).

Foto 1. Foto 2. Foto 3.

Foto 4. Foto 5. Foto 6.

Daarna teruggefietst door de duinen via Bergen aan Zee richting Egmond aan Zee. Hier impulsief kontakt gelegd met een bewoner uit de omgeving die hier zat te genieten van de zon in een klein "paradijsje" in de duinen. Hij heeft hier een moestuintje met een mini-kas en een tuinhuisje, uniek gelegen langs een achteraf weggetje in de buurt van Egmond aan Zee.(Zie foto's 5 t/m 7). Na een spontaan gesprek en een lekker kopje koffie, welke mij werd aangeboden, ben ik verder gereden richting Heiloo. Langs het fietspad aan de westkant van Heiloo ontdekte ik wilde orchideeen, waarvan de foto's (Zie foto's 8 t/m 11) hieronder zijn geplaatst.De laatste foto(Foto 12) is een waterlelie welke ik dicht bij de plaats waar ik de orchideeen heb ontdekt ook op de foto heb gezet. Het is jammer dat er tot dicht langs de waterkant wordt gemaaid. Zo worden vele orchideeen "de nek omgedraaid" d.w.z. ze zullen het volgende jaar niet meer terug komen. Het zou beter zijn om deze slootkanten met rust te laten en tenminste tot een meter vanaf de slootkant gedurende de zomermaanden NIET TE MAAIEN !!
Mede omdat de wilde orchidee tot de BESCHERMDE PLANTEN wordt gerekend. Dit even als opmerking in de richting van de verantwoordelijken voor het maairegime in de gemeente HEILOO. !!! Overigens is het bovenstaande eveneens van toepassing op de gemeente ALKMAAR waar men ook steken laat vallen op het gebied van verantwoord natuurbeheer.
Met name als het gaat over de orchideeen langs het water in de woonwijk Bergermeer. Er stonden aan beide zijden van het water orchideeen, aan de noordkant(Offenbachstraat) is echter alles "WEGGEMAAID" tot tegen de waterkant, waarbij de orchideeen die in juni 2009 nog volop aanwezig waren, er nu (juni 2010)niet meer zijn.
Kennelijk is hier onvoldoende oog en zorg voor het natuurbehoud. Ik zou het op prijs stellen dat op dit gebied meer voorzichtigheid wordt betracht en een duidelijker beleid voor het behoud van beschermde, zeldzame plantensoorten wordt ondersteund en verbeterd.Dit kan door bijv. cursussen om de kennis en kunde m.b.t. beschermde plantensoorten bij de mensen die de maaimachines bedienen, te vergroten.Ook duidelijke "maai-instructies" kunnen bijdragen aan een beter natuurbehoud en een grotere diversiteit in plantensoorten.
Vanaf Heiloo ben ik door het bos teruggereden naar Alkmaar en was net op tijd thuis om de eerste WK-wedstrijd van Nederland tegen Denemarken te kunnen bekijken. Totaal afgelegde afstand in deze fietstocht was 47,6 km.

Foto 7. Foto 8. Foto 9.

Foto 10. Foto 11. Foto 12.


Ga voor meer fietstocht-informatie naar: > Fietstocht2 of naar > Fietstocht3 of naar Fietstocht4of naar > Fietstocht5 of terug naar > de beginpagina.

U kunt op de inhoud van deze pagina reageren via de contactpagina van deze website.

Na ontvangst van uw reacties via een volledig ingevuld formulier zal ik z.s.m. een antwoord terug sturen.


Achtergrondfoto: Avondhemel met kleureffecten als gevolg van de aswolken die door de IJslandse vulkaanuitbarsting zijn veroorzaakt.
Copyright 2010 - P.J.Visser. / www.peterscorner.nl.